Yogaleven

 Shantala Babymassage

Shantala babymassage is oorspronkelijk een vorm van totale lichaamsmassage die in India gebruikt wordt tijdens de dagelijkse verzorging van baby’s en die van moeder op dochter overdragen wordt. De Franse arts Frederick Leboyer, bekend van zijn baanbrekend werk in de verloskunde en kindvriendelijke bevallingen, kwam in India in contact met moeder Shantala die haar kind masseerde, zoals zij dat geleerd had van haar moeder. Hij was enthousiast en was van mening dat ouders in het Westen, naast alle hygiënische verworvenheden van de moderne tijd, hun kinderen ook deze warmte en geborgenheid zouden moeten geven, zodat ze kunnen opgroeien tot emotioneel evenwichtige mensen. Hij maakte er een prachtig fotoboek van: Shantala babymassage

Een van de belangrijkste zintuigen is voelen (de huid). Op de huid voelen we de dagelijkse sensaties. De wind, de zon of de regen op onze huid een aangename temperatuur of een streling. Elk mens heeft behoefte aan lichamelijke contact. Door bewust aan te raken of aangeraakt te worden, kom je in contact met je gevoelens. Niet alleen de pijnlijke en verdrietige, maar ook de liefdevolle en vreugdevolle gevoelens.

 

 

Uit onderzoek blijkt dat Shantala massage een belangrijke invloed heeft op de hormoonproductie. Er is een daling van de hoeveelheid stresshormonen, zoals adrenaline en cortisol. Daarnaast is er een stijging van het hormoon oxytocine. Dit hormoon is een onderdeel van het systeem dat zorgt voor rust, herstel en balans. De meest bekende effecten van oxytocine zijn de weeënopwekkende werking en het produceren van borstvoeding. Iets minder bekend is dat dit hormoon een belangrijke rol speelt bij gevoelens van tederheid en gebondenheid en bij het durven vertrouwen van anderen. Oxytocine wordt verhoogd aangemaakt, zowel bij de gemasseerde als de masseur, waardoor het voor beiden een plezierige bezigheid is.

Verder is aangetoond dat Shantalamassage de volgende  positieve effecten kan hebben:

  • Ontspanning van de spieren
  • Verlaging van de hartslag
  • Beter en rustiger slapen
  • Betere spijsvertering
  • Bevorderen van de eetlust
  • Snellere groei (in gewicht, lengte en hoofdomtrek)
  • Beter wakker en alerter tussen de slaaptijden door
  • Pijnreductie

Moeders, vaders of verzorgers met baby's van ongeveer 2 weken tot 9 maanden kunnen de cursus volgen.

De cursus bestaat uit 3 bijeenkomsten van 1,5 uur en vindt overdag plaats. De groep bestaat uit minimaal 3 en maximaal 5 deelnemers.